Joogafestivali peaesineja David Lurey: elu ei pea alati võtma nii tõsiselt

Joogafestivali peaesineja David Lurey on tulemas esimest korda Eestisse ning ta avaldas lootust, et iga festivalil osaleja saab sellest inspiratsiooni ja lootust, mida tuua oma igapäevaellu.

Sa oled Põhjamaade suurima Joogafestivali peaesineja. Kas Sul on Eestisse tulles ka mõni kindel ootus?

Ma olen Eestis ja selles maailma osas üldse elus esimest korda – olen selle üle juba praegu väga elevil. See on neljas festival viimase pooleteise kuu jooksul, kus mul on olnud õnn osaleda. Olen tundnud igal festivalil, et tänu suurele hulgale sarnaste huvidega kokkutulnud inimestele tekib seal teatav maagiline õhustik, mis annab igale osalisele inspiratsiooni, lootust ja motivatsiooni, et tuua jooga mõtteviis oma igapäevaellu.

Mu ootus on tõenäoliselt see, et mu töötubades ja loengutes jagatav info resoneeruks kohaletulnud inimestega ning kogu eesti kultuuriga.

Millal sa alustasid joogaga ning kuidas on see su elu mõjutanud?

Alustasin joogaga 1995. aastal San Franciscos ning töötasin siis ühes suures hotelliketis. Kahtlemata see muutis mu elu, sest pärast joogaga alustamist muutsin ka oma karjääri – sain aru, et senine töö ei rahuldanud mind ja  hakkasin arvutitarkvara tehnikuks. Joogapoosid avaldasid sügavamat mõju ka sellele, kuidas ma hingasin, kuidas ma nägin maailma ja inimestega suhtlesin. Pärast paari aastat arvutitehnikuna sain aru, et andmebaaside loomine ei ole samuti see, millega igapäevaselt tegelema peaksin. Andsin oma esimese joogatunni 2001. aastal ning alates sellest hetkest olen olnud täiskohaga joogaõpetaja.

Jooga on lahutamatu osa mu elust – see hõlmab nii keha, meelt  kui vaimu. Füüsiliselt tunnen end noore,  terve ja tugevana. Jooga on aidanud mul mõnes mõttes ka maha rahuneda – see annab mulle perspektiivi näha, kas ma olen oma mõtetes rahulik. Vaimses praktikas on jooga aidanud mul jõuda teadmiseni, et elu ja selles toimuvat ei pea võtma nii tõsiselt ja see on harjutanud nägema igas olukorras suuremat pilti.

Millist sõnumit sa soovid edasi anda oma joogatunde läbi viies?

Ma arvan, et üks mu õpilane ütles mõned aastad tagasi selle kohta üsna täpselt, mida ma soovin oma tundides edasi anda. “David, kui ma tulen su tundi, olen ma korraga käinud nagu jõusaalis, kirikus ja psühhiaatri juures.”

Vinyasa jooga eristub kõigist teistest joogastiilidest selle poolest, et ta on äärmisel paindlik ja arvestab väga paljude erinevate muutujatega. Kasutatavad seeriad ja joogapoosid  sõltuvad osalejate tasemest, õhutemperatuurist, kas tegemist on päeva või õhtuga ning ka minu ja osalejate energiast.

Joogafestivali kavas on ka jooga ja laulmine. Kuidas need kaks on omavahel ühendatud?

Mantrate laulmisel palume me Jumalatelt ühenduse saamist. Mina laulan hindu mantraid, sest nende jumalates on esindatud kõik elu aspektid ja väärtused – hoolitsemine, alalhoidlikkus, teineteise eest hoolitsemine ja palju muud.

Milline on Sinu lemmikmantra?

Enamasti ei oska ma kunagi öelda, mis mu lemmik on, sest joogas sõltub kõik konkreetsest ajahetkest ja meelteseisundist. Aga üks mantra, mida ma tihti laulan ja kindlasti laulame seda ka Joogafestivalil on Lokah Samastah Sukhino Bhavantu. See räägib sellest, kuidas igaüks soovib rahu ja õnne kogu maailmale. Ma usun, et see on mantra, millest igaüks saab aru ja saab seda kaasa laulda – see pole ühestki konkreetsest jumalast vaid soovib heaolu kogu maailmale. Seda mantrat saab laulda juba enne festivali mu kodulehe kaudu SIIN

Miks sa soovitad joogaga tegeleda?

Füüsiliselt teeb jooga sind vastupidavaks ja painduvaks, kindlasti on see teistmoodi treening kui jõusaalis käimine.  Lisaks aitab jooga rahustada su meelt ja mõtteid ning vähendab üldist stressitaset. Joogal on potentsiaal anda juurde inimlikkust ja lootust kogu meie planeedile. Vahel võib jooga olla väga tõsine, aga kindlasti ei pea see olema surmtõsine.

Inimesed hoiavad tihti joogast eemale kartes, et see on suur reeglite rägastik, kus peab tõsiselt tegelema vaimsete teemade ja iseendaga. Tegelikult ei pea see üldse nii olema! Jooga on peegel, mis annab võimaluse sind iseennast väga lähedalt vaadata. Sina ise otsustad, mis on su uskumused ja tõekspidamised, kuidas sina interpreteerid jooga tõdesid oma ellu.

Mis on sinu sõnum Joogafestivalil osalejatele?

Palun tulge avatud meelega, olge avatud ja valmis nägema elu uuest vaatenurgast. Ka mulle on see suur õppimise protsess, sest ma olen Eestis esimest korda. Ma pole varem ühtegi eestlast oma elus kohanud. Olen väga põnevil sellest, et saan tutvuda uue kultuuri ja uute inimestega.

Mu esimene joogaõpetaja ütles: “The way you do anything is the way you do everything!”. Kui sa suudad tuua oma joogapoosidesse kogu tähelepanu ja teadlikkuse, tuleb see automaatselt kaasa ka igapäevaelu tegemistesse. Jooga on poleeritud ja puhas peegel, et iseennast lähemalt vaadata.

David Lurey on sellel nädalavahetusel, 20.-21. juulil Haapsalus toimuva Joogafestivali peaesineja.

Lisainfo: www.joogafestival.ee

Seotud