Hiina meditsiini arst Rene Bürkland soovitab: “Kasuta energiat üles- ja väljapoole viivaid toite. Suvel sobivad maitselt teravad ja magusad toidud, mida on soovitatav süüa temperatuurilt soojana. Tarbides temperatuurilt külmi sööke või jooke ei jahuta me keha, sest külm halvendab vere ja energia liikumist ja suleb nahapoorid. Higistamine väheneb ja kuumus ei saa kehast välja.
Ülekuumenemise vältimiseks hakkab keha higistama. Suvise kuumusega kaotame higistamisega kordades rohkem vedelikku kui teistel aastaaegadel, seetõttu on tähtis piisavalt juua. Millal, mida ja kui palju juua? Janu on hea märk vedelikuvajadusest, kuid kahjuks märkavad paljud inimesed janu alles siis, kui keha on juba liiga kuiv. Seetõttu on soovitatav suvel juua sageli ja väikeste kogustena. Kindlasti võiks juua kehasooja või soojemat vedelikku. Kui tahame keha jahutada, siis on abi piparmündi- ja krüsanteemiteest.
Vedelikku saab palju ka toidust, hea niisutava ja jahutava toimega on arbuus, melon, tomat, kurk, pirn, õun jne.
Suvise niiskuse ja kuumuse väljenduseks on erinevad põletikuhaigused, eriti nahapõletikud – akne, ekseem, seenhaigus jne. Niiskust ja kuumust vähendavad pisarhein, hirss, lootoseseemned, roheline tee, võilill, teeleht.
Autor: Rene Bürkland