Hiina meditsiini nipid erinevate peavalu liikide leevendamiseks

Kuna peavalu on sageli esinev probleem ja hiina meditsiini järgi tingitud väga erinevatest põhjustest, siis vaatleme peavalu natuke põhjalikumalt. Hiina meditsiini arst Rene Bürkland tutvustab erinevaid peavalu põhjuseid ja viise, kuidas valust vabaneda.

Lagipea ja oimupiirkonna peavalu

Maksa qi seiskumine ja yang’i tõusmine.
Sümptomid: Lagipea, oimupiirkonna ja silmadetagune peavalu, mis halveneb pinge ja stressiga, tüki tunne neelamisel, silmade valulikkus ja punetamine, pinge- ja raskustunne rinnus, PMS, menstruatsioonivalud, puhitus ja gaasid kõhus, ärrituvus, vihastamine.
Keel: Punaste servadega.
Põhjused: Emotsionaalne stress, liigselt teravaid ja vürtsikaid toite, alkoholi liigtarbimine.
Toitumisteraapia: Maksa yang’i rahustamine ja qi liikumise taastamine.
Väldi: Teravad, kuumad ja rasvased toidud, alkohol, kohv.
Kasuta: Iseloom neutraalne, jahe, külm. Maitse natuke terav, mõru. Valmistamine toores, aurutamine, keetmine.
Maksa kuumuse ja yang’i vähendamiseks: Õun, pirn, apelsin, munguba, spinat, nisu, piparmündi-, krüsanteemi-, mandariinikoore-, kibuvitsaõie- ja roheline tee, nisuõlu, jogurt.
Maksa qi liigutamiseks: Krabi, kaheksajalg, mustikas, sidrun, spinat, seller, tomat, piparmündi-, mandariinikoore-, värvisafloori- ja kibuvitsaõietee.

Otsmikupiirkonna peavalu

Mao kuumus või toidu seiskumine maos
Sümptomid: Raskustunne otsmikupiirkonnas ja tugev peavalu, kõrvetav tunne maos, täiskõhutunne, halvalõhnaline hingeõhk, igemete valulikkus ja veritsemine.
Keel: Keskosa punane, paksu katuga.
Põhjused: Emotsionaalne pinge, muretsemine, liialdamine teravate toitudega, ülesöömine.
Toitumisteraapia: Mao jahutamine, maos qi liikumise taastamine.
Väldi: Teravad toidud (mao kuumus), raskesti seeditavad toidud.
Kasuta: Iseloom neutraalne. Maitse magus, mõru. Valmistamine küpsetamine, vokkimine, aurutamine. Dattel, kreektürn (punane dattel), viirpuu, vaarikas, pomel, viinamari, tsitruselised, apteegitill, baklažaan, kapsas, mädarõigas, naeris, redis, kaer, mais, hirss, kinoa, oder, aniis, rosmariin, ingver.

Kuklapiirkonna peavalu

Väline tuul või kaelalihaste pinge
Sümptomid: Külmatunne, külmetumine, kaela- ja kuklapiirkonna kangus ja valu, naha valulikkus, vesine eritis ninast.
Keel: Normaalne.
Põhjused: Väline külm ja tuul, pikaajaline sundasend ja kaelalihaste pinge.
Toitumisteraapia: Soojendamine ja qi liikumise taastamine kaelapiirkonnas, valu vähendamine.
Väldi: Olemuselt ja temperatuurilt külmad toidud.
Kasuta: Iseloom kuum, soe. Valmistamine keetmine, praadimine, vokkimine. Maitse terav. Roheline sibul, küüslauk, vürtsikas tee, hõõgvein, kange alkohol, aniis, tšilli, ingver, pipar, rosmariin, tüümian, kaneel, koriander.

Qi nõrkusest peavalu

Põrna, neeru või kopsu qi nõrkus
Sümptomid: Peavalu, mis võib hõlmata kogu pea või ainult otsmiku piirkonna, valu tugevneb väsimusega ja väheneb puhkusega, külmad käed ja jalad, puderjas väljaheide.
Keel: Võib olla kahvatu ja suur.
Põhjused: Toitumine – liialt toortoitu või temperatuurilt külmi toite ja jooke, piimatooteid ja suhkrut.
Toitumisteraapia: Qi tugevdamine ning valu vähendamine.
Väldi: toortoit, külmad joogid, piimatooted, suhkur.
Kasuta: Põrna qi tugevdamiseks. Iseloom neutraalne, soe. Maitse magus. Valmistamine aurutamine, keetmine, vokkimine. Lammas, kana, kits, hani, ahven, angerjas,forell, lõhe, pirn, mandariin, redis, spargel, lootosejuur, hiina kapsas, punane kapsas, hirss, riis, rukis, tatar, pisarhein, värske ingver, majoraan, pipar, kardemon, Kreeka pähkel, maapähkel, mandel
Valu vähendamiseks: Ingver, kaneel, pipar

Allikas: Rene Bürkland “Tark tee terviseni”, kirjastus Pilgrim

Seotud