Hea teada! Ära neid puu- ja köögivilju külmkappi pane!

Tänapäeva inimesed armastavad kõike külmkappi panna, uskudes, et see aitab paremini toitu säilitada. Paljud aga ei tea, et külmkapp võib nii mõnegi meie lemmik puu- või juurvilja kiiremini söögikõlbmatuks muuta.

Organic Authority veebileht kinnitab, et nende 10 köögivilja välimus, maitse ja kvaliteet säilivad paremini, kui hoiad neid külmkapist eemal. Parim asukoht neile on pisut hämaram ja kuiv sahver, aga võid hoida neid ka lihtsalt köögilaual otsese päikese ja suurte temperatuurikõikumiste piirkonnast (nt pliit või ahi) eemal.

Hoia neid toidulaua lemmikuid külmkapist eemal:

1. Banaan – kui hoiad banaane külmikus, muutuvad need kiiremini plekiliseks ning mõne aja möödudes ka lödiks, ka maitse muutub ebameeldivaks. Hoia banaane kuivas kohas, näiteks puuviljakorvis või köögilaual.

2. Tomat – tomat kaotab külmkapis oma magusa maitse, hoia küpseid tomateid päikese käest eemal, mõnes kuivas ning varjulises kohas. Poolküpseid tomateid tasub muidugi otsese päikese käes hoida – näiteks rõdul.

3. Avokaado – kui oled ostnud avokaado, mis pole päris küps, aseta see köögilauale nii-öelda järelküpsema. Kui soovid, et avokaado kiiremini küpseks, siis tasub see koos banaaniga paberkotti asetada ning üleöö külmikus hoida. Jah, siinkohal võib avokaadot tõesti külmkapis hoida.

4. Melon – terve melon säilib ilusti jahedas ning kuivas kohas – mitte külmikus. Kuid kui oled selle poolitanud, siis säilita melonit külmikus, kuid pea meeles, et lõigatud melon ei säili üle nelja-viie päeva. Enne tuleb see lihtsalt ära süüa.

5. Tsitruselised – apelsinid, sidrunid, laimid, greibid säilivad kuivas kohas hoituna kuni seitse päeva, kõige parem on neid hoida kas köögilaual või puuviljakorvis, otsese päikese eest kaitstuna.

6. Õunad – värskelt korjatud õunad säilivad kõige paremini, kui paned need lihtsalt rippkotti ehk siis mõnda looduslikust materjalist (puuvill) valmistatud kotiga rippuma – nii säilivad nad värskena kuni nädala. Kilekotis lähevad õunad kiirelt mädanema! Kui sul on kelder, kus on kuiv ning pime, siis seal on õunu kõige mõistlikum säilitada!

7. Luuviljad – värskelt korjatud nektariinid, virsikud, aprikoosid ning ploomid säilivad mõned päevad kuivas kohas, näiteks puuviljakorvis või köögiriiulil. Kui aga plaanid neid pikemalt säilitada, aseta need pealt suletavasse kilekotti ning sellega koos külmikusse. Siinkohal ei saa tõesti rääkida poest ostetud pestitsiitidega ülepritsitud viljadest, mis ilmselt nädalaid isegi vastu peavad ning meie organismile pigem kahju kui kasu teevad. Pestitsiitidest ning nende kahjulikkusest räägime lähemalt peagi ilmuvas artiklis!

8. Kartul – kui kartul on pikka aega külma käes, muutub selle maitse ebameeldivalt magusaks ning jahuseks. Kõige parem koht kartulite hoidmiseks on jahe, kuiv ning pime paik.

9. Sibul – terved sibulad säilivad ilusti kuivas kohas, päikese eest kaitstuna, lõigatud sibulat säilita aga nii: aseta poolik sibul väikesele taldrikule ning aseta katteks peale sobiva diameetriga klaas ja hoia sibulat sedasi külmikus. Nii säilib sibul kuni paar päeva ilusti ja ei kaota oma maitset ega krõmpsu. Miks terveid sibulaid külmikus pikalt säilitada ei tasu? Sest nende maitse ning see mõnus krõmps tunne, mis värske sibula hammustamisega kaasneb, kaob külmikus seistes kiirelt. Selle asemel tunned maitsetut ning pehmet ampsu, mis pole võrreldavgi värske sibulaga.

10. Küüslauk – küüslauku hoia jahedas ning pimedas paigas, kui oled küüslaugu katki teinud ehk siis mõned küüned sealt juba võtnud, siis säilib küüslauk maksimaalselt kümme päeva jahedas, kuivas ning pimedas kohas.

Allikas: 8 toiduainet, mis tagavad hammaste hea tervise ja kauni naeratuse

C-vitamiin aitab püsida noorena ja toetab immuunsüsteemi

Ajurveeda praktika oil-pulling: tervemad ja valgemad hambad, paremini toimiv seedesüsteem

Seotud