Kinoa ja rebashein ei sisalda gluteeni, vaid väärtuslikke valke ning need olid aastatuhandeid inkade ja asteekide peamisteks toiduaineteks, kuni hispaanlastest vallutajad põllud hävitasid. Kasulikud omadused ja kõrge toiteväärtus avastati uuesti alles hiljuti. Botaaniliselt ei ole küll tegemist teraviljadega, kuid neid kasutatakse sarnaselt.
Peedi ja spinatiga ühte perekonda kuuluva kinoa kodumaine nimetus on tšiili hanemalts, mille seemed on üsna väikesed, hirsist veidi suuremad, umbes 2-3 mm läbimõõduga. Seemnete väliskest on läikiv ja värvus võib olla helekollane, roosa, oranž, punane, pruun või must. Kinoa meenutab maitselt pähklit ning sisaldab väärtuslikke valke, rasvhappeid, elutähtsaid aminohappeid, rauda, fosforit ja magneesiumi.
Amaranti ehk rebasheina hinnatakse eelkõige selle toitaineterohkuse pärast. Amarant sisaldab rohkesti proteiini ja kiudaineid, palju kaltsiumi, magneesiumi ja rauda. Lisaks metioniini, B-vitamiine (B2, B3, B5, B6, B9), C-vitamiini ja fosforit. Samuti sisaldab see palju asendamatut aminohapet lüsiini, mida meie keha ise ei tooda ja mis annab energiat, tõstab organismi vastupidavust ning aeglustab vananemist, lisaks aitab kehal kaltsiumi omastada. Kaltsiumi leidub amarandis kaks korda rohkem kui piimas.
Kinoa ja amarandi seemneid tuleb enne keetmist alati pesta, kinoad tuleb pesta seni, kuni pesuvesi enam ei vahuta.
Hommikupuder kinoa ja amarandiga (neljale)
- 1 dl kinoad
- 1 dl amaranti
- 3 dl vett
- 1 dl kookospiima
- ½ tl Himaalaja soola
- Külmutatud või värskeid mustikaid, vaarikaid
- ½ banaani
- 1 tl tšiiaseemneid
Valmimisaeg 30 minutit.
Juhised:
Pese kinoad ja amaranti jooksva vee all, kuni eralduv vesi enam ei vahuta. Vala potti 2 dl vett, kinoa ja amarant. Lase keema tõusta ning keeda madalal tulel 15-20 minutit. Vala peale kookospiim ning lase kaane all haududa veel 5-10 minutit. Serveeri marjade, poole banaani ning tšiiaseemnetega.
Autor: Kristel Vokk
Allikas: Tervisliktoitumine.ee