2012 FENOMEN: Põhjus, miks 2012. aastal maailmalõppu ei tule

21.12.2012 ei too endaga kaasa maailmalõppu, küll aga kaasneb sellega uus talvine pööripäev. Mõne levinud arvamuse kiuste kaotavad maailmalõppu kuulutavad väited kiiresti usaldusväärsuse, kui neid seostada 2012. aastaga.

Järgnevas artiklis on esitatud NASA teadlaste vastused mitmele küsimusele, mis 2012. aastaga seoses sageli esitatakse.

Küsimus (K): Kas Maad ähvardab 2012. aastal mingi oht? Paljud veebilehed internetis väidavad, et 2012. aasta detsembris tuleb maailmalõpp.

Vastus (V): Maailm ei lõpe 2012. aastal. Meie planeet on rohkem kui neli miljardit aastat väga hästi hakkama saanud ja iga maailmanurga tunnustatud teadlased ei ole avastanud mingit 2012. aastaga seotud ohtu.

K: Kust pärineb ennustus, mille alusel saabub 2012. aastal maailmalõpp?

V: See lugu sai alguse arvamusest, et väidetavalt vanade sumerite poolt avastatud planeet Nibiru on kokkupõrkeks teel Maa poole. Selle katastroofi toimumise ajaks ennustati esialgu 2003. aasta maid, aga kui ettenähtud kuupäeval mitte midagi ei juhtunud, viidi viimsepäev üle 2012. aasta detsembrile ja seostati see iidse maiade kalendri tsükli lõpuga 2012. aasta talvisel pööripäeval, mistõttu on ka ennustatava maailmalõpu kuupäev 21. detsember 2012. a.

K: Kas maiade kalender lõpeb 2012. aasta detsembris?

V: Just nagu sinu köögiseinal rippuv kalender ei lakka järsku olemast pärast 31. detsembrit, ei lakka ka maiade kalender olemast pärast 2012. aasta 21. detsembrit. See kuupäev tähistab küll maiade jaoks ühe pika ajaarvamise perioodi lõppu, aga pärast seda algab maiade kalendris uus pikk ajaarvamise periood, just nagu sinu uus kalender algab taas 1. jaanuarist.

K: Kas planeedid võivad joonduda nõnda, et see mõjutab ka Maad?

V: Järgmise paarikümne aasta jooksul ei toimu ühtegi planeetide joondumist. Ka juhul, kui sellised joondumised aset leiaksid, oleks nende mõju Maal vaevumärgatav. Näiteks toimus üks suurem selline joondumine 1962. aastal ning veel kaks joondumist vastavalt 1982. ja 2000. aastal. Maa ja päike joonduvad küll igal detsembril Linnutee galaktika ligikaudse keskpunktiga, aga see sündmus leiab aset igal aastal ega oma mingit tähtsust.

› Rohkem teavet planeetide joondumisest

“Nähtavasti on tekkinud suur huvi taevakehade, nende asukohtade ja nende liikumise vastu 2012. kalendriaasta lõpus. Minule isiklikult meeldib lugeda head raamatut ja vaadata head filmi sama palju nagu kõigile teistelegi. Kuid kõik see teave, mis ringleb küberruumis, televiisoris ja filmides, ei põhine teadusel. Kusagil liigub ringi isegi võltsitud NASA pressiteade…“

– Don Yeomans, NASA vanemteadur

K: Kas Maale läheneb planeet või pruun kääbus nimega Nibiru / Planeet X / Eris, mis ähvardab meie planeeti ulatusliku hävitustööga?

V: Lood Nibiru ja teiste rändplaneetide kohta on üksnes internetis levivad vaimusünnitised. Neil väidetel pole mingit faktilist alust. Kui Nibiru või Planeet X oleksid tõesti olemas ja liiguksid 2012. aastal toimuvaks kokkupõrkeks suunaga Maa poole, oleksid astronoomid suutnud selle teekonda jälgida juba viimased kümme aastat ja nüüdseks oleks see nähtav ka palja silmaga. Endastmõistetavalt pole sellist planeeti olemas. Eris on küll tõeline taevakeha, aga hoopis Pluto-sarnane kääbusplaneet, mis tiirleb päikesesüsteemi piirimail. See planeet ei tule kunagi Maale lähemale kui umbes neli miljardit miili.

K: Mida tähendab pooluste vahetumise teooria? Kas on tõsi, et maakoor sooritab 2012. aastal ümber Maa tuuma 180-kraadise pöörde vaid paari päeva kui mitte paari tunniga?

V: Maa pöörlemissuuna muutumine on võimatu. Mandrid on küll pidevas aeglases liikumises (Antarktika asus näiteks sadu miljoneid aastaid tagasi keset ekvaatorit ehk Maa keskjoonel), aga see ei oma tähtsust nende väidete seisukohast, mille sõnul muutub Maa pöörlemistelg. Paljud katastroofi ennustavad veebilehed aga tõmbavad inimesed õnge nimelt sarnaste väidetega. Nende sõnul esineb mingi seos Maa pöörlemise ja magnetpooluste vahel, mis tõepoolest korrapäratult muutub – keskmiselt iga 400 000 aasta järel leiab aset magnetpooluste täielik vahetumine. Meie teada ei põhjusta selline magnetpooluste vahetumine aga mitte mingit kahju elule Maal. Teadlaste arvates on magnetpooluste vahetumise toimumise tõenäosus järgneva paari tuhande aasta jooksul kaduvväike.

› Rohkem teavet magnetpooluste vahetumisest

K: Kas Maad ähvardab 2012. aastal oht pihta saada meteooriga?

V: Maad tabavad alatihti nii komeedid kui ka asteroidid, kuigi suured kokkupõrked on väga haruldased. Viimane suurem tabamus leidis aset 65 miljoni aasta eest, põhjustades ühtlasi dinosauruste väljasuremise. Tänapäeval teostavad NASA astronoomid seiret nimega Spaceguard Survey, mille eesmärk on leida kõik suured Maale lähenevad asteroidid enne, kui need planeeti tabavad. Oleme juba selgeks teinud, et meid ei ähvarda ükski nii suur asteroid nagu see, mis tappis dinosaurused. Kogu teostatud töö on avalik ja tulemused postitatakse igapäevaselt NASA veebilehele Near-Earth Object Program, seega võite ise veenduda, et 2012. aastaks pole ette nähtud ühtegi kokkupõrget.

K: Mida arvavad NASA teadlased väidete kohta, et 2012. aastal saabub maailmalõpp?

V: Millistel teaduslikel alustel põhinevad kõik need väited, mis lubavad 2012. aastal katastroofi või suuri muutusi? Millistel tõenditel? Selliseid tõendeid ei ole, sest hoolimata kõigist alusetutest kinnitustest – olgu need siis pärit raamatutest, filmidest, dokumentaalidest või kuskilt internetist – ei saa me kõnealust fakti muuta. Puuduvad igasugused usaldusväärsed tõendid nende väidete toetamiseks, mille järgi peaksid 2012. aasta detsembris aset leidma tavatud sündmused.

› Miks pole vaja karta supernoovat?

› Teavet supervulkaanide kohta

K: Kas 2012. aastaks ennustatud suured päikesetormid kujutavad endast ohtu?

V: Päikese pinnal toimuv tegevus järgib korrapärast tsüklit, mis jõuab umbes iga 11 aasta järel haripunkti. Neil aktiivsetel perioodidel võivad päikese protuberantsid ehk pursked põhjustada mõningaid häireid satelliitsignaalide edastamises. Insenerid on aga teinud edusamme sellise elektroonika valmistamiseks, mis oleks kaitstud enamiku päikesetormide eest. 2012. aastal ei kaasne päikesega seoses siiski mingit erilist ohtu. Järgmine päikesepinna tegevuse haripunkt saabub 2012–2014. aasta vahemikus ja kõigi andmete järgi on tegemist tavalise päikesetsükliga, mis ei erine kuidagi teistest aja jooksul täheldatud tsüklitest.

› Video päikesetormist

› Rohkem teavet päikesetormidest

Allikas: www.nasa.gov

Tõlkinud Joonas Orav

2012 FENOMEN on Alkeemia.ee sari, mis uurib, tutvustab, vaatleb erinevaid võimaliku maailmalõpu või maailmalõputusega seotud teooriaid, ideid, stsenaariume ja fantaasiaid.

Seotud