2012 FENOMEN: 3. detsembril 2012a. joonduvad kolm planeeti püramiidide kohal taevas?

Kas 3. detsembril toimub planeetide joondumine Giza püramiidide kohal? Räägitakse, et selline sündmus leiab aset vaid iga 2737 aasta järel. Kas see on nii? Kuidas saame meie neid planeete oma tähistaevas vaadelda?

On tõsi, et Veenus, Saturn ja Merkuur on detsembri alsuses enne päikesetõusu taevas vaadeldavad, kuid mitte päris nii nagu neid on kujutatud internetis ringlevatel fotodel. Kas nad on üksteisele lähedal? Jah, seda küll. Kas selline sündmus leiab aset iga 2737 aasta järel? Päris nii ei saa siiski öelda. Planeedid aegajalt ikka lähenevad üksteisele ja siis kaugenevad oma teekonnal, tiireldes koos meiega Päikese ümber. Merkuur, Veenus ja Saturn olid viimati koos taevas vaadeldavad alles aastal 2005.

Mis juhtub 2012a. detsembris planeetidega Veenus, Merkuur ja Saturn? Mitte midagi ebatavalist. Veenus on väga hästi taevas näha enne koitu, kuid ta on meile koidutaevas juba olnud vaadeldav alates juunist 2012. Mäletate Veenuse transiiti juunis? Siis liikus ta õhtutaevast hommikutaevasse. Merkuur ilmub aga alati nähtavale enne koitu või pärast loojangut. Tema vaatlemise asukoht vahetub meie jaoks aasta jooksul korduvalt. Seega Veenus on üleval enne koitu, Merkuur on tema lähedal aegajalt ning ka Saturn on koidutaevas vähemalt korra aasta jooksu. See on nii, sest maa teeb Päikese ümber tiiru ühe aasta jooksul, mis asetab Saturni meie jaoks nähtavasse kohta.

Mis on aga huvitav 3. detsembri sündmuses, on see et, need kolm planeeti on üksteisest võrdsel kaugusel. Planeedid tunduvad asetsevat taevas ühel joonel sellepärast, et meie päikesesüsteemis planeedid tiirlevadki ümber päikese enamähem ühel tasapinnal. Seda nimetatakse ekliptiliseks teekonnaks ümber Päikese.

Hea uudis taeva vaatlejatele on see, et praegu teevad Saturn ja Veenus Merkuuri leidmise lihtsaks. Üldiselt on ta üks varjatumaid planeete meie päikesesüsteemis ja pealegi liigub meis suhtes ühest kohast teise, mis teeb ta leidmise raskeks.

Merkuur on vaadeldav hommikul enne päikesetõusu. Otsida tuleb teda madalalt kagutaevast. Detsembri esimesel nädalal on tema heledus -0.2 tähesuurust, aga see väheneb pidevalt. Samuti hakkab ta tõusma üha hiljem, nii on Merkuuri detsembri teisel poolel leida üsna raske, kuu lõpus pole ta enam koiduvalguses nähtav.

Veenus tõuseb detsembri alguses kolm tundi enne Päikest, kuu lõpus vähem kui kaks tundi. See tähendab, et Koidutäht valmistub hommikutaevast lahkuma. Aga kuna Veenus on ikkagi kõige heledam planeet (detsembris -3.8 tähesuurust), siis on ta ka kuu lõpus madalal koidutaevas nähtav.

Saturn tõuseb detsembri alguses kolm ja pool tundi enne Päikest. Planeedi nurkkaugus Päikesest suureneb pidevalt, detsembri lõpus tõuseb Saturn juba kell pool neli öösel. Saturni heledus on +0.7 tähesuurust, ta on hommikusest planeedikolmikust kõige tuhmim. Aga kuna ta on taevas Päikesest kaugemal kui Merkuur ja Veenus, siis peaks ta leitav olema küll.

Et näha neid planeete, tuleks leida vaatlemiseks takistusteta horisont, sobiv aeg oleks umbes 90 minutit enne päikesetõusu. Taeva kaguosas särab Veenus, hommikutaeva heledaim täht. Saturni võib leid pisut ülevalt poolt ning Merkuuri veidi altpoolt Veenust. Tõmmates mõttelise joone läbi Saturni ja Veenuse, saabki leida Merkuuri. Kui palja silmaga on teda raske märgata, siis tasub appi võtta binokkel.

Kas Merkuur, Veenus ja Saturn asetsevad selliselt püramiidide kohal nagu oleme fotodel näinud? Siiski mitte ja pole ka päris kindel, kust või kuidas selline jutt alguse on saanud. Pealegi on selline pilt tehtud ju enne sündmuse tõelist kuupäeva (3. detsember 2012), seega võib väita,et tegemist on lihtsalt põnevalt töödeldud fotoga.  Küll aga on need planeedid hommikutaevas koos vaadeldavad ning viibides Giza platool, leides sobiva nurga ja sobiva kauguse, saab neid hea õnne korral ka koos püramiididega näha.

Allikas: www.earthsky.org; www.astronoomia.ee

Seotud