11 tõhusat nippi, kuidas võidelda pideva magusaisuga

Usun, et paljud on tundnud mingil hetkel vastupandamatut soovi millegi magusa järele. Võib-olla suutsite sellele ahvatlusele vastu panna, võib-olla mitte. Tegelikult polegi magusa täielik vältimine vajalik, kuid ometi on põhjuseid, miks tarbimise piiramine võib hea mõte olla.

Mis põhjustab isu magusa järele ja kuidas seda vältida?

Sellele küsimusele ei ole tegelikult ühest vastust. Ühest küljest on selge, et meie kogu päevane toitumine omab siinkohal suurt mõju ning mõju omab ka meie üldine aktiivsuse tase. Siiski on ka olukordi, kus magusaisu ilmneb justkui eikusagilt, kuigi oleme juba pikemat aega sellest prii olnud. Siin võib olla põhjuseks meie vaimne seisund. Vaimne stress, pinged, tujumuutused on kõik võimalikud mõjufaktorid, mis võivad meie ajukeemia sassi lüüa ning põhjustada tavapäratut soovi magusa järele.

Kui me tarbime magusat, siis eelkõige peame selle all silmas suhkruseid, süsivesikuterikkaid toite. Nende suur hulk tekitab ajus aga mitmete protsesside tulemusena tihtipeale mõnureaktsiooni, vallandub serotoniin, mis mõjub positiivselt meie tujule ning aitab lõõgastuda. Kui tarbitud suhkrute hulk on veel eriti suur, siis veresuhkru kõikumiste tulemusena võib tekkida ka uimasus ja soov väike uinak teha.

See kõik on ju tegelikult päris ahvatlev, kui te olete pinges ja halvas tujus. Te tahategi sellest lahti saada, te tahategi lõõgastuda. Samas on selge see, et keset pingelist töö- või koolipäeva ei ole ju aega põõnata. Samuti on lihtne magusaga oma kalorinormid kiiresti ületada ning see mõjub halvasti ka kehakaalule.

Mida siis teha?

Kindlasti oleks üks soovitus leida stressi või pingete põhjus ning see elimineerida. Kuidas seda teha, on aga kahjuks väljaspool minu ekspertiisi. Võimalik, et teile piisab vaid mõtete korrastamisest ja heade sõpradega suhtlemisest, mõnest puhkepäevast, aga võib-olla on vajalik ka professionaali juures nõustamas käimine, et oma pingete allikad tuvastada ning neist lahti saada.

Kuid kas siinkohal on ka muid võtteid, et kasvõi ajutiselt olukorda parandada? Kindlasti. Kõigepealt oleks vaja märkida, et isude puhul on tegemist tihtipeale väga subjektiivse asjaga. Iga inimene on siiski eriline. Kui teie toitumine on juba professionaali poolt korda seatud, kuid tekivad siiski isud, siis võib olla vajalik veelgi spetsiifilisem lähenemine ning tihti võib muutuda vajalikuks ka teiepoolne suurem katsetamine, et oma keha tundma õppida.

Toitumise külje pealt võivad magusaisu ohjeldamisel kasuks tulla järgmised nipid ja võtted (pane tähele, et mõned alljärgnevad soovitused võivad olla üksteist välistavad, tihti on personaalne katsetamine vajalik, et leida enda keha/vaimu jaoks ideaalseim lahendus):

1. Suurendage valkude ning rasvade osakaalu oma menüüs ning piirake lihtsüsivesikute hulka. Hea mõte on võtta vahepaladeks näkitsemiseks näiteks pähkleid või vinnutatud liha.

2. Suurendage kiudainete tarbimist oma einetes.

3. Jooge piisavalt vett, et mitte segamini ajada nälga/isusid ja janu.

4. Suurendage toiduhulga mahtu. Ehk, tarbige suuremas koguses, kuid madalama kaloraažige toite nagu väherasvane liha, juurviljad jms. Kui kõht on toidust punnis, siis on raske midagi tahta. Lisaks sisaldavad ka kõik taimetoidud suhkruid ning mida enam aega seedimisest mööda läheb, seda enam rahuldub ka teie suhkrunälg – tervislikult.

5. Katsetage tihedama toidukordade sagedusega, et veresuhkru kõikumisi vähendada.

6. Proovige menüüst mõneks päevaks igasugune magus eemaldada, see võib aidata teie magusatundlikkusel paraneda ning tulevikus piisab vähemast.

7. Kui olete seni magusat täiesti vältinud, siis katsetage sellega, et lubate endale iga päev väikese koguse maiust. Maitsvad puuviljad võiksid teie menüüs olla igal juhul – proovige näiteks madala kalorsusega magushapukat greipi. Peale oma tavapärast einet, proovige süüa näiteks väike tükk kõrge kakao-sisaldusega šokolaadi (arvestage siiski oma päevase energia vajadustega ning ärge üle tarbige, proovige selle magusa jaoks ruumi teha). Keelatud vili on ikka magus, seega võib keelamise lõpetamine, kasvõi väheses mahus, teid aidata.

8. Proovige patupäevade süsteemi. Lihtsamalt öeldes tähendab see seda, et enamiku nädalast annate endast parima, et magusat vältida ning korralikult toituda. Nädala lõpus, oma ühel puhkepäeval näiteks aga tarbite te suuremas koguses endale eriti meeldivaid toite, isegi, kui toitainete vahekorrad ja kaloraaž veidi tavapärasega võrreldes paigast läheb. Kui olete nädala sees tublit tööd teinud, siis see üks päev vabalt võtmist ei ole eriliseks probleemiks. Eriti kui selle tulemusena saavad teie isud rahuldatud ning te tunnete end paremini.

9. Kui te tarbite magusat, siis õppige seda nautima. Ärge ahmige suures koguses toitu kohe sisse, vaid näkitsege tasapisi. Hoidke toitu suus ning laske oma maitsemeelel seda nautida. Suhkrute seedimine algab juba suus ning keha saab juba sealt mitmeid signaale. Liiga kiirelt toitu süües võib signaalide hulk jääda piiratuks ning teile jääb tunne, et olete tarbinud vähem, kui tegelikult. See soovitus on kasulik tegelikult iga toidu- ja einekorra puhul ning aitab vältida ülesöömist.

Lisaks võib soovitada veel mõnda elustiili ja aktiivsuse muudatust:

1. Suurendage oma kehalise aktiivsuse taset. Kõrgem aktiivsus tähendab suurenenud vajadust energia järele ning meie keha õpib suhkrutega ka paremini toime tulema. See tähendab, et probleemid veresuhkru ja insuliinitasemega muutuvad paremini kontrollitavaks ja see mõjub positiivselt ka erinevatele isudele. Ning kui te ka tarbite magusat siis teie keha suurenenud energiavajadus leiab sellele kasutust.

2. Vältige ebavajalikke ahvatlusi. Ärge minge poodi tühja kõhuga, sest teie keha nõuab energiat ning miski ei paku seda kiiremini kui suhkrurikas toiduaine. Minge poodi siis, kui isud on juba rahuldatud ning tuju hea. Nii saate objektiivsemalt poes mõelda ning osta, mida vaja.

Samuti ärge unustage süüa, kui see teil ette nähtud on. Ärajäänud toidukord on teie kehale kohe teada ning tekivad isud – kui te pole ette planeerinud, kuidas seda isu jooksvalt lahendada, siis võite taaskord haarata millegi magusa järgi. Nagu näha, siis igasugu nippe ning võimalikke meetodeid on päris palju, mida katsetada.

Kuigi iga inimese sisemine ainevahetus on laias laastus põhimõtteliselt identne, siis on väga palju erinevaid nüansse, mis muudavad iga inimese eriliseks. Seetõttu eksisteerib alati neid, kelle jaoks muutub vajalikuks tavapäratute lähenemiste kasutamine. Loodan, et ülalmainitud nimekirjast leidsite ka teie just selle, mis teie jaoks töötab.

Autor: Holger Maiväli

Allikas: www.kaalustalla.ee treener ja blogija

Seotud